Papagájgondozó

 

 

      
Számláló
Indulás: 2005-08-06
     

Papagájos olvassa az oldalt.

 

     
GY.I.K II

             Gyakran feltett kérdések II.

Tenyésztés

Általában hány tojást raknak a hullámos papagájok?
A tojók rendszerint 4-6 db tojást tojnak, de ez a szám 1 és 8 között változhat. A tojó kétnaponta rak le egy tojást. Ha nagy számú tojás van a fészekaljban, gyakran nem kel ki az összes, így az aktuális fiókaszám nem lesz feltétlenül nagy.

Hány napig költi a hullámos papagáj a tojásokat?
A hullámos papagájoknál általában egyedül a tojó költi ki a tojásokat, késobb pedig közösen a hímmel neveli a fiókákat. A tojók általában akkor kezdik a költést, ha már 2-3 tojást leraktak. A tojás lerakásától számítva 18 nap alatt kelnek ki a fiókák, kivéve az elso pár tojást, amelyeknél egy kicsit hosszabb a költési ido, mert azok költését késobb kezdték meg.

Hogyan tudom megállapítani, hogy a papagájom tojásai
termékenyek-e?
A legáltalánosabb módszer a tojás termékenységének megállapítására az ún. "lámpázás". A baromfitojások termékenységének megállapítására is ezt a módszert használják a gyakorlatban. A tojásokat óvatosan kell kivenni a fészekbol és a fényforrás felé tartani. Ehhez kiválóan megfelel egy kisebb elemlámpa is. Ha a tojás termékeny, vérereket lehet benne látni, amelyek a fióka elso fejlodési szakaszát jelzik. A terméketlen tojás tiszta, nem láthatók benne erek. A termékenység ellenorzésének optimális idopontja az elso tojások lerakását követo 4-5. nap, amikor a tojó már elkezdte a költést. Ezt megelozoen a tojások tiszták lesznek függetlenül attól, hogy termékenyek-e, vagy sem, hiszen a fióka még nem kezdte meg fejlodését A tojásokat a leheto legrövidebb ideig és csak nagyon óvatosan szabad kézben tartani, mert rendkívül törékenyek. A költés ideje alatt a tojó zavarását minimumra kell csökkenteni.

A madaram lágy héjú tojásokat rak. Okozhatja ezt a nem megfelelo táplálás?
Lágyhéjú tojások általában a tojó nem megfelelo kálcium ellátottságának következményei. A madarak számára igen fontos elem a kálcium, különösen igaz ez a tojásrakás idoszakában. Ennek felvételét a gyakorlatban a szépia (a tintahal kiszárított váza) biztosítja, amelynek minden kalitkában vagy madárházban jelen kell lennie.
Ha a madár nem akarja csipegetni a szépiát, érdemes lereszelni és belekeverni az eleségbe. Másik lehetséges megoldás, ha kis darabokra törjük és a kalitka aljára helyezzük, onnan talán szívesebben felcsipegeti. Természetesen kaphatók gyógyszertári készítmények is, mint például a kalcium-foszfát (por alakú), melyet a madarak eleségébe kell keverni, de otthon is készíthetünk a magevok részére mészkiegészítést. A szárított, porrá tört tojáshéj kiváló, természetes kalciumforrást jelent madarainknak.

Miért eszi meg hullámos papagájom a tojásait, még mielott kikelnének?
A tojásevés természetes jelenség, ha a tojások terméketlenek, mert a tojó megérzi, hogy nincs rendben valami a tojásokkal. Ha ez a viselkedési forma minden egyes tojásrakáskor jelentkezik, akkor az valamilyen problémát jelez.
A tojásevés némely madárnál szokássá válik és nagyon nehéz megszüntetni, ha egyszer már kialakult a madárban ez a magatartásforma.
A tojásevést kalciumhiányos táplálás is okozhatja. Ilyenkor a kalcium pótlása megoldja a problémát. Megelozésképpen a kálcium kiegészítés a tenyészidoszakban nélkülözhetetlen.
Sokszor nem a hiányos táplálás áll a visszatéro tojásevés hátterében. Ezekben az esetekben el kell a tojótól venni a tojásokat lerakásuk után, és mesterséges körülmények között kell kikeltetni azokat.

Nimfapapagáj tojóm folyamatosan rak tojásokat anélkül, hogy lenne hím madaram is. Ártalmas ez számára? Hogyan lehet megállítani?
A tojók folyamatos tojásrakása viszonylag gyakori a kedvencként tartott madarak esetében, gyakran akkor is, ha nincs hím. A jelenség hátterében általában nem áll komoly probléma.
Néhány esetben a tojók figyelmét el lehet vonni a tojásrakástól játékokkal, vagy más figyelemleköto tárgyak biztosításával. A rendszeres mozgás is segíthet egyes madaraknál. E próbálkozások ellenére is azonban a legtöbb folytatja a tojásrakást. Ez alatt az idoszak alatt nagyon fontos, hogy a tojó tápanyagokban gazdag, kálciummal kiegészített táplálékot kapjon.
A legjobb, amit tehetünk, hogy eltávolítjuk a nemkívánatos tojásokat a lerakásukat követoen. A tojó valószínuleg folytatni fogja a tojásrakást, pótolva az elvett tojásokat, ezért akkor kell elvenni azokat, amikor már valamennyit lerakta.

A madaram mindig terméketlen tojásokat tojik. Mi lehet az oka?
Nagyon fontos, hogy megbizonyosodj róla, hogy biztosan egy hím és egy nostény madarad van. Némely fajnál nagyon nehéz szemmel megkülönböztetni a két nem egyedeit.
Néha tojópárok is raknak fészket és produkálnak tojásokat. Ezek a tojások azonban üresek.
Sok madárfajnál a nemek elkülönítése csak sebészeti úton végzett ivar-meghatározással lehetséges.
Ha biztosan különbözo nemuek a madaraid, akkor a hím valószínuleg nem termékenyíti meg a tojásokat és ezért maradnak azok üresek. Ennek több oka lehet, például a hím ivarérettségének hiánya. A hím madarak nemzési képességét befolyásolja a madár érettsége és tapasztalata is. Az üres tojások gyakoriak a fiatal tenyészpároknál a kezdeti idoszakban. Néha tápanyaghiányra is visszavezetheto a terméketlenség.

Hogyan tudom megállapítani hullámos papagájom nemét?
A hullámos papagájok nemét 4 hónapos kor körül lehet megállapítani. A felnott egyedeknél a csor feletti viaszhártya színe ad támpontot: a hímeké kék, a nostényeké barna színu.

Miért változik a hullámos papagájom csor feletti viaszhártyájának színe?
A hullámos papagájok viaszhártyája az a húsos terület a csor fölött, amely az orrnyílásokat tartalmazza. A viaszhártya színváltozása a normális növekedés velejárója. A fiatal hímeknél rózsaszínes kék árnyalatú és teljesen áttetszo. A fiatal tojók viaszhártyája kékesfehér és tömörebbnek látszik. A színváltozás akkor következik be, amikor a fióka elhagyja a fészket és elég éretté válik felnott tollazata megjelenéséhez. A felnott hímeknél a kék sok változata elofordulhat, a tojók viaszhártyája barna. Ez a tenyészidoszakban sötétebb barnává válhat, mint normál állapotban.

Hogyan lehet a zebrapinty nemét meghatározni?
A normál színezetu zebrapintyeknél könnyu elkülöníteni a nemeket. A hímeknek gesztenyebarna folt van az arcrészen, ami a tojóknál teljesen hiányzik.
Ez igaz a legtöbb zebrapinty változatra, kivéve a fehér zebrapintyet.
Náluk a gesztenyebarna foltok nemcsak a tojóknál, hanem a hímeknél is hiányoznak, ezért vizuálisan nehéz megkülönböztetni a két nemet.


 

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Papagájok

Friss cikkek

 
  Pintyek
 

Joker44 oldala

     
Szavazzatok
Szavazz!
Töltöttél már le videót az oladalamról?

Igen
Nem
Most töltöm
Milyen videót?
Szavazás állása
Lezárt szavazások
     

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.